zaterdag 17 januari 2009

De laatste dagen Kinshasa 16-17/01

Vrijdagochtend 16/01, feestdag in Congo want exact 7 jaar geleden werd vader Kabilla vermoord. Niet dat wij daar veel van merken. Hoewel, daags voordien is er op 50meter van onze woonst geschoten. Geldwisselaars zijn overvallen en eentje daarvan heeft daarbij een kogel in zijn arm gekregen. Gelukkig maar dat we toen nog op de terugweg van Kikwit waren.
Vrijdagvoormiddag staat het uitgestelde bezoek aan de bonobo’s op het programma. Maar helaas, bij aankomst barst een stevig onweer los, zodat we gedoemd zijn om ons op een terrasje naast mini-watervallen te installeren en veel te dure pinten te drinken. Aangezien het blijft regenen en het ondertussen al bijna middag is, nemen we de jeep richting gezellig restaurantje. Tegen 14u klaart het uiteindelijk toch op en keren we terug naar het park. Best wel fijn om de aapjes in hun volle glorie van dichtbij te zien. Een tweetal uurtjes later zijn we rond en willen we terug richting thuisbasis vertrekken. Door de aanhoudende felle regen in de voormiddag heeft er zich echter een camion compleet vastgereden en deze verspert de hele weg. Dan maar opnieuw pinten gaan drinken op het terrasje. Het strandje naast de rivier is inmiddels een plek vol bruisende jeugd die zich kostelijk amuseren met een sjotteke, een frisbeeke int water en danskes op’t strand. De lokale gavers met paradijslijke palmbomen zeg maar.
Na een goed uur wachten hebben lokals een bypass door de brousse gemaakt en lijkt het erop dat we kunnen vertrekken. Niets is minder waar, aan het einde van de bypass heeft een bus zich vastgereden en daar is ook geen doorkomen meer aan. Alles muurvast. Uiteindelijk komt een tweede vrachtwagen tehulp en trekt de eerste er achterwaarts uit. Na nog ellenlange discussies en vele wegversperringen van voertuigen die toch nog willen proberen als eerste door te geraken maar ook vastrijden kunnen we tegen 19u30 eindelijk vertrekken.
Wat een chill dagje beloofde te worden, werd uiteindelijk nog een heus avontuur dat enkel in de Congo mogelijk is.

Zaterdag wordt dan maar de échte rustdag. Maarten en Modest kuisen de jeep terwijl Gorik nog wat zaakjes voor de pa afhandeld. Nog een laatste cybercafé bezoekje om onze avonturen te posten en dan valies maken om spijtig genoeg weer huiswaarts te keren.

Wij hebben er een geweldige ervaring opzitten. Mercie aan alle volharders die al dan niet geboeid onze tekstjes gelezen hebben en tot héél binnenkort. Als alles meezit landen we zondag tegen een uur of 19 op Zaventem. Later op de avond denken we nog effe naar JK Vuilbak af te zakken.
Tot in den draai!

Geen opmerkingen: