woensdag 17 december 2008

Een stukje over Lubumbashi

Papa Joseph heeft een simpathieke dochter, Fifi. Ze is verloofd met Freddy. Freddy heeft geen werk en heeft dus alle tijd om ons rond te leiden. Hij wijkt dan ook geen moment van onze zijde.De Gasten van zijn schoonfamilie moeten beschermd worden, en hij maakt er dan ook een erezaak van. Het is een toffe gast, maar toch is het vreemd om altijd met een "lijfwacht"op stap te zijn. We kijken er dan ook naar uit om in Lubumbashi een beetje meer alleen te zijn. Toch zijn we hem heel dankbaar. We waren zo slim om tegen alle waaschuwingen in fotos te nemen voor de deuren van een politiebureau. We moesten bijna mee naar het bureau, maar Freddy heeft ons eruitgechapt.Gelukkig  want hij zei dat de boete hoog kon zijn. Ook de luchthaven en het kopen van tickets heeft hij allemaal op zich genomen.De luchthaven, een stresserende ervaring hier want er vraagt 20 man tegelijk naar uw paspoort en geld en het lijkt steeds alsof er een onoverkomelijk probleem is. Toch lukte het, zonder probleem, en zo landen we veilig in Lubumbashi. We verwachten problemen en chaos, maar er is geen enkel probleem, we mogen de stad binnen, er valt ons niemand lastig en buiten de luchthaven is het kalm en rustig.


DEELII: Lubumbashi
Lubumbashi is veel kleiner, en naar het schijnt ook enkele graden frisser, wie weet. Het regent hier ook wat meer. Het is echt veel rustiger, hier kunnen we op ons gemak rondlopen. Ware het niet dat we in Belgie al een nieuwe lijfwacht geregeld hadden. Een toeroperator. Zijn zaakje stelt niet veel voor, hij doet zijn best maar zijn zaakje stelt nog niet al te veel voor. Hij kon ons alleen een veel te duur hotel aanbieden, wat we de eerste dag dan wel deden. 80 dollar voor twee warme kamers, in slechte staat is wel wat veel. Uiteindelijk slapen we de dag erna bij Isaac de toeroperator zelf in zijn bureau op de grond voor 10 dollar de man. Er is echt niks beter te vinden in heel Lubumbashi, jammer want het is een coole stad. We dachten even te breken met Isaac, maar dan hebben we een belgische vrouw ontmoet, waarmee hij samenwerkt, en we gaan vrijdag op safari met de fiets. Zei heeft alles geregeld en dat ging verdacht vlot. Jammer dat het zo moeilijk overnachten is hier, we zullen mischien al iets eerder terug gaan gaan Kinshasa en het andere deel van Congo. Onze andere contacten zijn ook moeilijk te bereiken.

Lubumbashi is een pak welvarender, en al heel snel valt op waarom. Hier zijn grondstoffen en overal rijden dan ook auto's met een of andere opschrift van de mijnbedrijven. Ook zijn er chinezen die wegen aanleggen en in dikke auto's rijden.

5 opmerkingen:

Tom Mertens zei

Safari per fiets! Zalig :) lijkt me ook typisch Afrikaans :)

T'is een plezier om jullie avontuur te volgen!

Nog veel plezier ginder!

_Ine zei

Het is me hier gelukt om toch zo een blognaampje aan te maken en zo kan ik gelijk reageren op jullie verhaaltjes.
Eerst en vooral : leve het internet, anders wist ik totaal niet wat jullie uitspooken !
En ten tweede : jullie spoken leuke dingen uit!

Ik ben eigenlijk verbaasd dat er al zoveel verhaaltjes opstaan, ik had gedacht dat jullie er veel minder op gingen zetten. héhé

Geniet er nog van tot de laatste minuut !
Groetjes uit Belgie, van mij :)

Sari zei

Ik ben al onder de indruk wat jullie al hebben gedaan!
Geweldig verwoord en vooral grappig wat een blanke leek zoal kan meemaken! :)

Maarten nog veel wenningplezier en ook Gorik en Modest veel plezier verder.
Realisser goed wat je allemaal ziet, want voor je het weet ben je weer in België!

Tot later!
Sari

Saar zei

Hey Congo-boys,

leuk jullie avonturen te kunnen volgen! Klinkt geweldig. Geniet van een warme kerst daar in Congo. Ik heb alvast speicaal voor jullie een plaatje aangevraagd via Music for Life: 'King of Bongo!'
Saar x

kleine zei

joe de boys
kben blij te horen dat het ulle daar zo goed afgaat en geef het nieuws zeker door aan de lenny
maar met jullie coole verhalen moet ge ook wel zien dat ge nog iets te vertellen hebt als ge terugkomt e mannen
ale viert daar een goenieuwjaar
en modest vergeet geen foto's te paken van coole apjes e
goeidag bliejken