maandag 29 december 2008

zaterdag 27/12

Nadat de busrit naar Matadi de volgende dag geregeld is lijkt er een kalm dagje aan te komen. We zitten zonder program. Tot de sportpagina van de krant bereikt wordt. Deze namiddag speelt de nationale ploeg een benefietmatch voor de slachtoffers van de oorlog in het oosten. De initiatiefnemer van het gebeuren is (althans officiëel) ex-Monaco-spits Shabani Nonda. Ook de aanwezigheid van onder andere Mbokani wordt in de krant aangekondigd. Idéal, denken wij (Modest iets minder), maar de tijd dringt. De schilder die al de hele dag Casa Makwala opfriste verzekert ons dat het om 15u30 begint, nog 1u30 dus. Wij naar de buren, of Joël geen zin heeft om mee te gaan ? Heeft ie niet maar enkele woorden van zijn moeder int Lingala doen hem toch naar buiten sloffen. ‘Eej, iemand goesting om naar de match int stadion te gaan zien met de mundele’s?’ roept hij vanuit de deuropening. En jawel, 1 van z’n vrienden ziet dat best zitten. De naam is Persy, hij speelt zelf voetbal op redelijk nivo, al zou je dat niet zeggen want tis nogal een hiphop-coolguy-type. Na de traditionele palavers met o.a. Ppa Joseph kunnen we eindelijk vertrekken. 3 busjes nemen, file en chaos tot aan het stadion maar net op tijd voor de match komen we aan. Die begon gelukkig een half uur later.
Het ‘Stade des martyrs de l’indépendance’ is redelijk gevuld, het lijkt ongeveer even groot als ons koning Boudewijnstadion. Het aantal supporters moet dan ergens tussen de 30 en 40 000 liggen. Het duel van de dag is dat tussen de internationals die in het buitenland spelen en zij die in Afrika spelen. Op het scorebord wordt dat les Léopards locaux tegen les Léopards pro. Een ticket kost slechts 500 CF (70 cent). Het is een geste van de profs die met de winterstop in Europa toch in eigen land zijn om kerst te vieren met de familie. En ze hebben misschien wat te zwaar gevierd want na een leuke match staat het verdiend 4-2 voor les locaux. Mbokani speelt sterk en scoort maar de held van de dag is een zeker Deo. Een klein en razendsnel kereltje dat met zijn dribbels het hele stadion op kot zet. Veel meer dan bij de goals. 1 keer vertrekt hij met een hakje in het eigen strafschopgebied, trekt een geweldige sprint voorbij meerdere pro’s om pas aan de overkant te worden neergelegd, penalty dus. De Congolezen gaan massaal uit hun dak, zelfs voor Congolezen, iedereen danst en springt. Een groot talent, misschien moet de Jacky is komen kijken want den FCB kan precies versterking gebruiken voor de moment.
Na de match zijn we blij dat we Persy bij hebben. De nacht is gevallen en de hele mensenmassa wringt zich in de straatjes huiswaarts. Van enige organisatie of manier om dit op te vangen is natuurlijk geen sprake. Alles is zoals op een gewone zaterdag, alleen loper er nu een paar 10 000 meer rond. Begeleid door Mundele- en Figo-kreten (Gorik heeft een truitje aan) stappen we 2u door een wirwar van straatjes aan een verschroeiend tempo. Dit zijn de echte volkswijken van Kinshasa, wat ruw maar vol leven en bruisend van de activiteit. Geweldige wandeling om deze coole stad van naderbij te bekijken.

Geen opmerkingen: